Praktijk voor lichaamsgerichte coaching, traumawerk, NLP en meditatie

Reichiaans ademwerk

Reichiaans ademwerk is een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie.

Wilhelm Reich is de grondlegger geweest van veel huidige lichaamsgerichte methoden, zoals bio- energetica, gestalt en karakteranalyse.

Kenmerkend voor Reich was zijn werk met het lichaamspantser en de karakterstructuur van een persoon. Ademhaling is de belangrijkste sleutel voor het in contact komen met het eigen lichaamspantser en de levenshouding die daar aan vastgekoppeld is.

Tijdens de ademsessies word je je bewust van je lichaam en merk je bijvoorbeeld dat je je schouders optrekt of dat je keel samen knijpt op het moment dat je spontaan geluid wilt maken. Een houding of reactie die mogelijk herkenbaar is uit je dagelijks leven.

Je ervaart dat sommige delen van je lichaam verkrampt of juist slap voelen, sterk energetisch geladen zijn of juist totaal leeg. Door het adem- en lichaamswerk kan er een verwerkingsproces in gang gezet worden met nieuwe inzichten, die je de keus geven om een andere (lichaams)houding in het leven aan te nemen. Vaak komen er dan hardnekkige stemmen in jezelf naar boven die eigenlijk alles bij het oude willen laten. Want de wijze waarop je tot nu toe in het leven stond heeft een functie gehad. Het was misschien ooit de enige manier om veiligheid en bescherming te krijgen, of om je behoefte aan geborgenheid en liefde te vervullen.

Met het Reichiaans ademwerk zoek je een nieuwe balans in je leven die meer past bij wie je nu bent. Er kan meer evenwicht ontstaan in je open en gesloten zijn, geven en ontvangen, op- en ontladen. Gevoelens uit het verleden kunnen een reële plek in je lichaam en denken gaan krijgen; niet meer en ook niet minder. Gelijk met het groeien van je natuurlijke spontaniteit, zal ook je vermogen om verantwoording te dragen voor je eigen leven toenemen: een mens die volwassen en oorspronkelijk is.

• NLP